Månadsrapport mars 2018

Med lite ”Man Flu” finns det ingen bättre uppgift än att uppdatera mina uppföljningsfiler och skapa en månadsrapport för mars 2018. Jag har inte haft så bra bevakning under mars då jag till stor del haft semester i Thailand. Nu tror jag inte att utfallet hade bivit annorlunda då marknaden varit svår att förutse. Marknaden är otroligt nervös och minsta uttalande från ledande politiker kan sätta stora svängningar i rörelse trots att många företag fundamentalt går bra. President Trump har på kort tid satt aktiemarknaderna i gungning. Stora svängningar kom som följd av att han i början av mars avsåg att höja tullarna på importerat stål och aluminium. Följden blev att EU m.fl. kontrade direkt med att planera svarsåtgärder. Skräcken för ett fullskaligt handelskrig blossade upp och rädslan slog direkt på aktiemarknaden med stort säljtryck som följd.
Andra uttalade från President Trump kan få liknande reaktioner och man vet aldrig vad som ligger för President Trumps fokus för dagen. Ett exempel är en tweet som publicerades 29 mars där President Trump utrycker att Amazon (AMZN) i princip parasiterar på landet genom att undanhålla skatt, belasta det amerikanska postnätverket och slå ut hederlig handel. Denna tweet fick AMZN att tappa 3,42 % den 29 mars. Dagen innan hade AMZN tappat 4,54 % för att Jonathan Swan från företaget Axios menade på att det ryktades om att President Trump var ute efter AMZN och planerade någon form av åtgärder.

Månaden påverkades även av att eventuella handelssanktioner på $60 miljarder som riktades mot Kina och då rädslan om hur Kina skulle besvara de amerikanska åtgärderna som aviserades. Fed höjde korta räntan med 0.25%, Fed höjde även räntebanan för december 2018 från 2,5 % till 2,7 %.

Nividia (NVDA) och andra företag inom semiconductors har också haft det svårt efter osäkerheten kring utvecklingen av självkörande bilar som bromsades upp efter Ubers olycka med dödlig utgång. Tesla (TSLA) har börjat att få stora problem vilket syns i kräftgången (-24.2 %) aktien haft under mars. Jag har åter öppnat en kort position som jag kommer låta ligga kvar.

Min totalportfölj tappade mark i mars till stor del av vad som händer i U.S.A. och slutade på -4,7 % för månaden. Sedan årskiftet ligger totalavkastningen på 2,0 % och jag har en alpha mot SIXRX på 2,4 %. Totalportföljens värde ligger på 1 575 072 kr och eget kapital är 1 199 398 kr. Under mars har jag satt in 18 000 kr och erhållit 3 379 kr i utdelningar. Som ni ser så ligger jag tung i U.S.A vilket så klart ger mig en valuta- risk/möjlighet SEK/USD. I mars har USD ökat mot SEK med 1,45 %.

Tittar vi på depåerna så har depå Funds utvecklats klart bäst. Depån innehåller till lika delar fonderna:

 • Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 SEK
 • Templeton Thailand A(acc)USD
 • Tundra Vietnam A SEK

Som ni ser så är depå Degiro fortsatt svag, mycket beroende på min avsaknad av strategi för depån och mina snedgungor jag hamnat i. Just nu ligger följande värdepapper i depån:

 • Deutsche Post AG
 • Honeywell International Inc.
 • Intel Corporation
 • McDonald’s Corporation
 • NVIDIA Corporation
 • TheStreet, Inc.
 • Wilson Therapeutics AB
 • XPO Logistics Inc

Inför kommande månad är det glädjande att det ser ut som jag kommer att få 13 227 kr i skatteåterbäring där jag givetvis kommer att placera dessa i mitt sparande. Jag ser även fram emot lönen i april som troligen kommer innehålla min årsbonus.

Önkar alla en glad Påsk och lycka till i April med handeln.

@Steenberger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *